4 tipuri de șemineu pentru dormitor

În acest articol voi discuta despre tipurile de șeminee care pot fi găsite în magazinele de specialitate și voi face referire la categoria de Materiale de Construcții. Bănuiesc că ai fost într-o vacanță la munte și te-ai bucurat de căldura degajată de șemineu.

Nu ți-ai imaginat măcar o dată cum ar arăta un șemineu la tine în casă? În acest articol voi vorbi despre ideea de a monta un șemineu în dormitor. Dacă ești în căutarea unui element care să scoată dormitorul din anonimat, răspunsul este șemineul.

Sigur ai văzut în filmele din perioadă Crăciunul cum se

semineu-in-dormitor
Șemineul în dormitor

adună familiile la flacăra șemineului și se uită fascinați la jocul de lumini creat. De ce să nu aduci acest element la tine în dormitor?

Mulți sunt aceea care iubesc ideea de șemineu doar pentru că are un rol estetic deosebit. Dar, pe lângă frumusețea pe care o aduce în încăpere, te poți bucura și de funcționalitatea acestuia pentru că poți elimina fără nicio problemă orice altă sursă de căldură.

După o zi lungă la muncă, în momentul când ajungi acasă este vorba doar despre tine. Un șemineu intensifică atmosfera romantică și confortabilă, iar timpul pe care îl petreci în compania partenerului de viață se intensifică și devine calitativ.

În mod normal, majoritatea familiilor au șemineu în sufragerie sau living, dar te-ai gândit cum ar arăta un șemineu în dormitor? Nu contează că ești adeptul stilului minimalist, rustic sau vintage pentru că un șemineu va completa imaginea de ansamblu și va face ca toți prietenii tăi să fie invidioși pe achiziția ta.

Producătorii de șeminee s-au gândit că oamenii preferă diferite stiluri, texturi sau culori, tocmai de aceea în magazinele de specialitate poți găsi diverse tipuri de șemineu, precum șeminee pe colț sau din marmură, granit sau cărămidă decorativă.

Astfel, sigur vei găsi un șemineu care să se potrivească mănușă cu dormitorul tău, iar astfel vei avea o imagine de ansamblu deosebită. Nu vei mai avea nevoie de diferite elemente decorative pentru a avea un dormitor care să atragă privirile musafirilor.

Toate acestea fiind spuse, un design deosebit poate fi realizat prin intermediul unui șemineu, iar problema producerii căldurii din încăpere este rezolvată tot prin acest element decorativ, dar cu funcție practică.

În magazine vei găsi diferite mărimi, stiluri și culori pentru șeminee, astfel încât să fi mulțumit cu alegerea pe care o faci, iar din punct de vedere financiar, poți să stai liniștit pentru că un astfel de produs poate fi achiziționat la un preț accesibil pentru orice buzunar.

Mai jos îți voi aduce la cunoștință care sunt tipurile de șeminee existente pe piață pentru a-ți forma o părere bine conturată înainte de a face o achiziție pentru că un șemineu reprezintă o investiție pe termen lung.

Tipuri de șemineu în dormitor

Pentru început poți începe să te uiți prin magazine după culori, texturi sau prețuri, dar ca să fi sigur că faci o invesție care să fie și funcțională, ia în calcul și punctele prezentate mai jos.

Tipuri de focar

În funcție de tipul de focar pe care ți-l dorești, există 2 tipuri de șeminee:

Șemineu cu focar închis

Șemineul cu focar închis funcționează printr-o închidere realizată cu ajutorul unei sticle termorezistente, iar focarele sunt realizate din fontă simplă, oțel căptușit în interior cu șamotă sau fontă căptușită în interior cu șamotă. Focarul închis trebuie izolat bine pentru a funcționa la capacitate maximă.

Șemineu cu focar deschis

Șemineul cu focar deschis ne amintește de filmele difuzate în perioada sărbătorilor, unde familia se strânge la gura acestuia pentru a privi cum ard lemnele. Acest tip de șemineu îi da focului permisiunea să ardă în vatră, iar gazele sunt evacuate printr-un coș de fum. Ca șemineul cu focar deschis să funcționeze este nevoie de cărămidă sau de plăci prefabricate.

Tipuri de combustibil

Pe piață pot fi găsite 4 tipuri de șeminee cu combustibil diferite, mai jos am prezentat fiecare tip în parte pentru a știi dacă este mai potrivit un șemineu pe lemne sau electric pentru tine și familia ta.

Șemineu pe combustibil solid

Șemineul pe combustibil solid funcționează cu ajutorul lemnelor, peleților sau cărbunilor pentru că un astfel de șemineu are inclus un cuptor cu termometru. Tot mai multe familii aleg șemineele pe lemne pentru că acestea pot fi achiziționate la un preț mai accesibil.

Șemineu pe gaz

În cazul șemineelor pe gaz nu este nevoie de montarea unui coș de fum pentru eliminarea gazelor, astfel acest tip de șemineu poate fi montat în orice încăpere dorești. Însă, pentru a da randament total, un astfel de șemineu are nevoie de o evacuare concentrică, asemănătoare cu cea a centralelor murale de apartament.

Șemineu electric

Șemineul electric este un produs contemporan care funcționează pe baza unei tehnologii moderne care simplifică modul de instalare și utilizare. Șemineul electric imită flacăra și are funcții de actualitate precum afișaj digital, încălzire electrică cu termostat produs de o aerotermă integrată și ascunsă în interiorul șemineului. Acest tip de șemineu poate fi control prin telecomandă sau prin panoul de control de pe suprafața acestuia.

Bioșemineu

Bioșemineul este răspunsul celor care sunt adepții produselor bio pentru că nu sunt toxice și nu degradează mediul înconjurător. Acest tip de șemineu consumă bioetanol, care este un produs natural lichid. Bioșemineele pot fi găsite sub 2 configurații: fixe și mobile, care sunt foarte ușor de montat.

Destinația focarului

Oricare ar fi alegerea pe care o faci, un șemineu nu poate fi montat de o persoană neautorizată, tocmai de aceea ai nevoie de ajutorul unei echipe de meseriași profesioniști pentru a evita un posibil eveniment nefericit.

Focar șemineu închis sau deschis

Chiar dacă ai ales un șemineu cu focar închis sau dechis, montarea acestora va fi ușor de realizat pentru că cele 2 modele dețin o instalație simplă cu rol de încălzire prin convecție și radiație în camera în care este montat.

Termoșemineu (focar tip centrală)

Acest tip de șemineu poate asigura încălzirea întregului cămin. Termoșemineul are inclus rezervorul de apă, împreună cu serpentinele pentru preluarea căldurii. Penru un randament total, ai nevoie de instalarea unui sistem cu rezervor, pompe, calorifere etc..